Cele mai frumoase plaje sălbatice din România

de: Raluca Ogaru
11 08. 2021

Vacanțele au fost inventate pentru relaxare. Dar cum să te desprinzi de cruda realitate cotidiană, dacă atunci când ajungi în stațiunea preferată de pe litoral trebuie să o iei de la capăt cu program strict și multă aglomerație? Din fericire, pe meleagurile autohtone există câteva plaje superbe, neamenajate, unde poți auzi valurile mării fără să fii deranjat de poveștile și porumbul fiert al vecinilor de șezlong.

Plaja Gostinu

În consens cu atmosfera relaxată, Plaja Gostinu este puțin diferită de celelalte plaje de pe listă, deoarece nu este o plajă la Marea Neagră. Se află pe malul Dunării, aproape de Giurgiu, la aproximativ 70 de kilometri de București. Plaja formată pe malul fluviului are nisip fin, iar intrarea în apele Dunării e domoală. La marginea ei sunt copaci sub care vă puteți adăposti de soarele fierbinte. Aici, puteți pescui dacă sunteți fani ai acestui sport. La plajă se ajunge cu mașina, pe un drum neasfaltat și cel mai bine ar fi să cereți indicații de la localnici despre cum să ajungeți pe mal. Forma și dimensiunile plajei variază în funcție de… cotele apelor Dunării.

Plaja Doaga

Este o zonă aflată într-un loc liniștit, în mijlocul pădurii, pe malul lacului cu același nume, în județul Vrancea. În zonă, se află un camping pentru corturi și câteva locuri în care se poate servi masa.  În apele lacului, se pot face scufundări.

Plaja 23 August

De câte ori nu ați trecut prin localitatea 23 August spre Vama Veche?!  În timp ce visați cu ochii deschiși la plajele pustii de la vecinii bulgari, nu aveați habar că sunteți la doi pași de un astfel de loc.  La plajă, se ajunge pe un drum pietruit și ar fi bine să aveți cu voi apă și mâncare dacă vreți să stați mai mult timp. Puteți campa chiar pe plajă, iar pescarii din zonă vă pot vinde pește pe care să-l puneți pe grătar.

Plaja Periboina

Este o plajă de o sălbăticie aparte, unde apele lacului Sinoe se contopesc cu marea. Situat la 30 de kilometri de Constanța, este un loc vizitat foarte rar de oameni. Aici se găsește și o mică așezare pescărească. Dacă ai chef să te aventurezi pe litoral, un traseu sălbatic te va purta de la Plaja Vadu, prin Rezervația Naturală a Biosferei Delta Dunării Grindu Chirtuc până la sălbatica plajă Periboina. Aici, vin uneori să se scalde și caii sălbatici ai Deltei, peisaj care, cu siguranță, vă va face vacanța de neuitat!

Plaja Perișor

Denumită și „minunea de la Perișor”, este situată la confluența Deltei Dunării cu Marea Neagră, în județul Tulcea.

Plaja Perișor este un loc din România absolut minunat, ascuns de turiști. Este cu adevărat o plajă sălbatică, cu apă cristalină, cai și tot felul de păsări. Plaja are o lățime de câțiva metri, iar accesul acolo se face pe cale navigabilă. La sud de plajă, se află aria protejată Periteasca-Leahova, iar la nord, Sacalin-Zatoane. De aici, poți vizita și lacurile Chiril, Isac, Uzlina și Gura Filatului.

Plaja Sulina

Sulina este unul dintre principalele orașe din Delta Dunării, unul dintre cele mai diversificate ecosisteme din Europa. Nu se poate ajunge cu mașina, deoarece se află chiar la capătul Deltei, unde Dunărea întâlnește Marea Neagră. Mașinile se lasă la Tulcea, iar de acolo urmează un drum superb cu barca, pe canalele Dunării. Plaja Sulina este la doar 2 kilometri distanță de oraș. Puteți merge pe jos, închiria o bicicletă sau puteți lua un taxi local pentru a ajunge acolo. Plaja face parte din biosfera Deltei Dunării și este una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice din România. Pe plaja vei găsi un mic port, două magazine și câteva șezlonguri pentru închiriere.

Plaja Gura Portiței

La 50 de kilometri de Tulcea, între Lacul Golovița și Marea Neagră, se află Gura Portiței. Drumul trece prin cel mai mare sat de pescari din țară, Jurilovca, purtându-te pe apele din miniportul turistic. Zona este una pitorească, unde casele sunt zugrăvite în culorile specifice alb și albastru. La Gura Portiței, se organizează zilnic excursii ghidate pe canalele Deltei Dunării sau se pot închiria bărci cu motor sau vâsle. Plaja Gura Portiței este destul de sălbatică și de liniștită, având doar câteva locuri cu umbrele de stuf sub care să te ferești de razele soarelui. Deși are o lungime mare, de circa 4 kilometri, plaja din această insulă nu este publică în totalitate. O mare parte din ea este strict protejată de mediu, accesul turiștilor fiind interzis.

Plaja Tuzla

O altă destinație potrivită pentru cei care nu suportă aglomerația este Tuzla, situată la mijlocul distanței dintre Constanța și Mangalia. Zona este apreciată de cei care, din când în când, simt nevoia să se deconecteze de la ritmul marilor orașe. În sudul Tuzlei, se găsește cel mai vechi far de pe litoralul Mării Negre, care veghează neclintit încă din 1900. Pe plajă, pescarii au ridicat foișoare din lemn și stuf și te ademenesc cu cele mai delicioase bucate: borș, pește fript și salate.

Plaja Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe se ajunge de la Tulcea, cu nava clasică sau catamaranul, distanța fiind de 81 de kilometri. Vacanța se instalează chiar de pe barcă, drumul fiind unul minunat. Delta te înconjoară din toate părțile cu peisajul ei aparte. Plaja, situata la 3 kilometri de sat, este o întindere nesfârșită de rai.  La aproximativ 30 de minute de mers pe plajă, vei descoperi gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră, un fenomen pe care trebuie neapărat să îl surprinzi.

Un  alt fenomen aparte pe plaja de la Sfântu Gheorghe poate fi observat noaptea, atunci când este întuneric complet (fără lună plină). Atunci, în apa mării şi pe plajă, pot fi observaţi aşa numiţii „licurici de mare”, care luminează fosforescent oferind un spectacol extraordinar, mai ales când sunt valuri care se sparg. Observatorul are impresia că în valul respectiv se produc fulgere miniaturale.

Plajele Corbu și Vadu

Plaja Corbu aparține rezervației biosferei Delta Dunării. Pentru intrarea în această arie protejată, trebuie să plătești o sumă modică. Aceasta este o zonă retrasă și sălbatică, aparent neatinsă de intervenția umană. Poți vizita cetatea Histria, cea mai veche așezare elenă din România și cetatea Enisala. Plaja Corbu este situată la 35 de kilometri de Constanța. Ceva mai departe, se află Plaja Vadu. Spiritele boeme se vor regăsi în totalitate pe nisipul de acolo.  Dacă doriți să mâncați sau să vă răcoriți, pregătiți-vă lăzile frigorifice, pentru că în zonă nu funcționează niciun bar sau restaurant. Camparea este interzisă, dar puteți găsi o gazdă primitoare în satul din apropiere.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să dați play pe materialul VIDEO de mai sus, pentru a viziona imagini cu cele mai frumoase plaje din România! Un Like și un Subscribe pentru canalul VISTA ne-ar ajuta enorm în acest proiect, activând totodată și clopoțelul pentru a primi notificări despre cele mai recente clipuri Vista!